Συχνές Ερωτήσεις

Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.;

Στη Βιβλιοθήκη μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε μέλος της Ακαδημαϊκής κοινότητας του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακοί συνεργάτες, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές Erasmus, κ.λπ.), καθώς και εξωτερικοί χρήστες (δημότες, σχολεία, ερευνητές, κ.λπ.).

Πώς μπορώ να έρθω στη Βιβλιοθήκη του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.;

Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται Πέτρου Ράλλη και Θηβών 250 στο Αιγάλεω σε κεντρικό σημείο με ποικίλα σημεία πρόσβασης από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή οδικώς. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον Ψηφιακό Χάρτη του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. εδώ http://www.teipir.gr/googlemap/index.html

Πώς μπορώ να δανειστώ βιβλία;

Για τον δανεισμό βιβλίων πρέπει να ανήκετε στην Ακαδημαϊκή κοινότητα του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί  φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακοί συνεργάτες, διοικητικό προσωπικό, κ.λπ.) ή στην ακαδημαϊκή κοινότητα άλλου δημόσιου εκπαιδευτικού ιδρύματος (Βλ. Διαδανεισμός). Για τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. χρειάζεται να έχετε κάρτα βιβλιοθήκης. Εντοπίζεται τη βιβλιογραφία που σας ενδιαφέρει στον κατάλογο και στη συνέχεια δανείζεστε τα βιβλία αυτά για το σπίτι με την κάρτα της Βιβλιοθήκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Δανεισμό μπορείτε να δείτε  εδώ.

Πώς μπορώ να βγάλω κάρτα βιβλιοθήκης;

Για να εκδόσετε κάρτα βιβλιοθήκης απαιτούνται: μια καθαρή φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη), αριθμό μητρώου σχολής (Α.Μ.) για τους προπτυχιακούς φοιτητές ή αριθμό δελτίου ταυτότητας (Α.Δ.Τ.) για μεταπτυχιακούς φοιτητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικούς και η συμπλήρωση της αίτησης κάρτας μέλους Βιβλιοθήκης που είναι διαθέσιμη στην Υπηρεσία Δανεισμού. Η κάρτα βιβλιοθήκης εκδίδεται σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες.

Έχασα την κάρτα της Βιβλιοθήκης, τι πρέπει να κάνω;

Για να εκδόσετε νέα κάρτα βιβλιοθήκης απαιτείται μόνο μια (1) νέα φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη). Φωτογραφίες παλιές, φθαρμένες, με σφραγίδες, κ.λπ. από προηγούμενη χρήση δεν γίνονται δεκτές.

Τι υλικό υπάρχει διαθέσιμο στη Βιβλιοθήκη;

Εκτός από τα βιβλία της κύριας συλλογής που καλύπτουν τις θεματικές ενότητες του προγράμματος σπουδών του Ιδρύματος, στη Βιβλιοθήκη μπορείτε να μελετήσετε επίσης: Πληροφοριακά βιβλία (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, εγχειρίδια, ευρετήρια, βιβλιογραφίες, επετηρίδες, κατάλογοι, άτλαντες), έντυπες πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες των φοιτητών και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά τους αρχεία, όπου είναι αυτά διαθέσιμα. Επίσης, τεύχη περιοδικών και δεμένους τόμους περιοδικών, περιλήψεων και ευρετηρίων. Οπτικοακουστικό υλικό της αίθουσας Multimedia (CD-ROMs, κασέτες και βιντεοκασέτες) καθώς και πλούσια συλλογή λογοτεχνικών βιβλίων.

Ποιο υλικό της Βιβλιοθήκης δε δανείζεται;

Το υλικό που δεν δανείζεται με την κάρτα βιβλιοθήκης είναι τα Πληροφοριακά βιβλία (λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, εγχειρίδια, ευρετήρια, βιβλιογραφίες, επετηρίδες, κατάλογοι, άτλαντες). Οι έντυπες πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες των σπουδαστών και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά τους αρχεία. Τεύχη περιοδικών και δεμένοι τόμοι περιοδικών, περιλήψεων και ευρετηρίων. Το οπτικοακουστικό υλικό της αίθουσας Multimedia (CD-ROMs, κασέτες και βιντεοκασέτες).

Πώς μπορώ να ερευνήσω υλικό για την εργασία μου;

Για να ερευνήσετε υλικό για την εργασία σας επιλέγετε λέξεις-κλειδιά του θέματος σας ή συγγραφέα, τίτλο, κ.λπ., πηγαίνοντας στα αντίστοιχα ευρετήρια αναζήτησης στον Κατάλογο της Βιβλιοθήκης του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. εδώ.

Πώς μπορώ να ψάξω τα περιοδικά της Βιβλιοθήκης;

Μπορείτε να ερευνήσετε τον κατάλογο των περιοδικών στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης (OPAC) επιλέγοντας το ευρετήριο Τίτλοι και γράφοντας της λέξη-κλειδί Περιοδικό. Για σύνδεση με τον Κατάλογο της Βιβλιοθήκης του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. εδώ.

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να κρατήσω τα βιβλία που δανείστηκα;

Το χρονικό διάστημα του δανεισμού είναι για μία εβδομάδα με δικαίωμα ανανέωσης άλλη μια εβδομάδα ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των αντιτύπων. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πώς μπορώ να κάνω ανανέωση των βιβλίων που έχω δανειστεί;

Για να ανανεώσετε τα βιβλία που έχετε δανειστεί πρέπει να τα επιστρέψετε στη Βιβλιοθήκη, την ημερομηνία που αναγράφεται στο έντυπο δανεισμού, ώστε να ελεγχθεί από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης αν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα αντίτυπα. Στην περίπτωση αυτή γίνεται ανανέωση, διαφορετικά γίνεται επιστροφή του βιβλίου. Σε περιόδους εξεταστικής εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα αντίτυπα, δεν γίνεται ανανέωση.

Τι ώρες λειτουργεί η Βιβλιοθήκη;

Το ωράριο της Βιβλιοθήκης για το κοινό είναι Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 8.30 μέχρι τις 19.00 και την Παρασκευή από τις 8.30 έως τις 16.00. Το ωράριο τις Βιβλιοθήκης υπόκειται σε αλλαγές ανάλογα με το χειμερινό και το θερινό ωράριο, για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας μπορείτε να ενημερώνεστε εδώ.

Τι είναι η Υπηρεσία Διαδανεισμού;

Ο Διαδανεισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δανειστεί το υλικό, το οποίο δεν υπάρχει στη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., από άλλες βιβλιοθήκες. Επίσης, είναι η διαδικασία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι από άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορούν να δανειστούν βιβλία από τη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. μέσω της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου τους. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Πώς μπορώ να κάνω αίτημα διαδανεισμού;

Δικαίωμα Διαδανεισμού έχουν όλοι οι χρήστες που είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Α.Ε.Ι. (φοιτητές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό) και που διαθέτουν κάρτα μέλους της βιβλιοθήκης, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας άλλων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Για να κάνετε αίτηση διαδανεισμού εντοπίζετε τα βιβλία που σας ενδιαφέρουν στο Συλλογικό Κατάλογο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών είτε στο σύστημα Ζέφυρος. Στη συνέχεια στέλνετε το αίτημά σας (στοιχεία βιβλίων και τα στοιχεία επικοινωνίας σας) με email στο lib@teipir.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο Δίκτυο Διαδανεισμού πατήστε εδώ.

Μπορώ να δανειστώ πτυχιακές εργασίες;

Οι πτυχιακές εργασίες σε έντυπη μορφή δεν δανείζονται, είναι διαθέσιμες για μελέτη μόνο εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης.

Για τις πρόσφατα ψηφιοποιημένες πτυχιακές εργασίες στο Ιδρυματικό Αποθετήριο του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. πατήστε εδώ.

Τι είναι το Ιδρυματικό Αποθετήριο (ΙΑ) του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.;

Το Ιδρυματικό Αποθετήριο του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. δημιουργήθηκε με στόχο τη συγκέντρωση, την τεκμηρίωση και την προβολή της επιστημονικής παραγωγής του Ιδρύματος. Σ’ αυτό καταχωρούνται με συστηματικό τρόπο, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική και πρότυπα, εγκεκριμένες εργασίες φοιτητών, πτυχιακές και μεταπτυχιακές, επιστημονικές εργασίες μελών ΔΕΠ, καθώς και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Το υλικό αυτό είναι ταξινομημένο σε συλλογές ανά γνωστικό αντικείμενο και για κάθε εργασία δημιουργείται ψηφιακή καταχώρηση με κατάλληλα περιγραφικά μεταδεδομένα, η οποία συνδέεται με το πλήρες κείμενο που έχει κατατεθεί σε ψηφιακή μορφή.

Για αναζήτηση στο Ιδρυματικό Αποθετήριο ακολουθείστε το παρακάτω Link.

Τι είναι το e-ploes;

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή υπηρεσία που θέτει σε λειτουργία η βιβλιοθήκη του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., μέσω της οποίας οι χρήστες έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης και αναζήτησης  σε πολλές Βάσεις Δεδομένων. Τα αποτελέσματα της ενιαίας, διευρυμένης αυτής αναζήτησης εμφανίζονται ενοποιημένα, με ένδειξη της προέλευσής τους και παρέχοντας πολλές πρόσθετες δυνατότητες τύπου Web 2.0.

Για αναζήτηση στην Πύλη Ενιαίας Αναζήτησης ακολουθείστε το παρακάτω Link.

 

Είμαι μεγάλο εξάμηνο, δικαιούμαι να δανείζομαι βιβλία από τη Βιβλιοθήκη;

Οι φοιτητές που ανήκουν σε μεγάλο εξάμηνο μπορούν να δανείζονται βιβλία, εφόσον διαθέτουν κάρτα βιβλιοθήκης.

Είμαι μεγάλο εξάμηνο και δεν δικαιούμαι βιβλία από τον ΕΥΔΟΞΟ, μπορώ να δανειστώ συγγράμματα από τη Βιβλιοθήκη για μεγαλύτερο χρ

Οι φοιτητές που ανήκουν σε μεγάλο εξάμηνο μπορούν να δανείζονται μέχρι 2 συγγράμματα, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα αντίτυπα από τις επιστροφές του ΕΥΔΟΞΟΥ, για 30 ημέρες με δικαίωμα ανανέωσης διάρκειας δανεισμού άλλες 30 ημέρες.

Έχω περάσει στο Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. με κατατακτήριες, δικαιούμαι να δανείζομαι βιβλία από τη Βιβλιοθήκη;

Οι φοιτητές που πέρασαν με κατατακτήριες στο Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. μπορούν να δανείζονται βιβλία, εφόσον διαθέτουν αριθμό μητρώου Σχολής και κάρτα βιβλιοθήκης.

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης μπορώ να έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet);

Οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και τα λοιπά μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. (καθηγητές, διοικητικοί, Εrasmus και όσοι διαθέτουν e-mail του ΑΕΙ), μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην Αίθουσα του Internet, η οποία είναι εξοπλισμένη με 28 Η/Υ με δυνατότητα 20ωρης μηνιαίας χρήσης. Η χρήση των υπολογιστών είναι ελεύθερη για όλους.

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης μπορώ να μελετήσω και να μάθω μια ξένη γλώσσα;

Στον πρώτο (1ο) όροφο του κτιρίου της βιβλιοθήκης στεγάζεται η αίθουσα του Οπτικοακουστικού Υλικού (Αίθουσα Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών). Οι χρήστες μπορούν να κάνουν χρήση του οπτικοακουστικού υλικού της Linguaphone για την εκμάθηση των παρακάτω γλωσσών: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά & Ρωσικά. Η αναπαραγωγή τους γίνεται σε κασέτες ήχου, CDs ήχου και βιντεοκασέτες.

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης μπορώ να έχω πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό;

Στην αίθουσα του Οπτικοακουστικού Υλικού της Βιβλιοθήκης οι χρήστες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το οπτικοακουστικό υλικό της συλλογής της που είναι αναζητήσιμο και μέσω του καταλόγου. Επίσης διατίθεται ηλεκτρονικό υλικό σε μορφή CD-ROM (εγκυκλοπαίδειες, multimedia), εγκατεστημένο σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο χρήστης μπορεί να εκτυπώσει ή να σώσει σε φορητή μονάδα μνήμης (USB Flash Memory Stick) αποσπάσματα του υλικού που τον ενδιαφέρει. Στην Αίθουσα Οπτικοακουστικού Υλικού μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιήσει τα CDs και DVDs της μουσικής και οπτικοακουστικής συλλογής που βρίσκεται στο Αναγνωστήριο.

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης μπορώ να έχω πρόσβαση σε ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά;

Στο χώρο της Βιβλιοθήκης από συγκεκριμένους υπολογιστές όλοι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων της Heal-Link, καθώς και σε οποιεσδήποτε άλλες βάσεις δεδομένων (iMENTOR, κ.λπ.) και ηλεκτρονικών περιοδικών.

Μπορώ να έχω πρόσβαση στις ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων (Heal-Link, ASME,) από το σπίτι μου;

Για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων (Heal-Link, ASME,) ο χρήστης πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένος (σύνδεση με όνομα χρήστη και συνθηματικό username/ password), δηλαδή η διεύθυνση του υπολογιστή του (ip address) να ανήκει στο ακαδημαϊκό δίκτυο του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. Επομένως δεν δίνεται η δυνατότητα σε απλούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων και τα ηλεκτρονικά περιοδικά, με εξαίρεση τις βάσεις δεδομένων οργανισμών-εκδοτών που παρέχουν ανοικτή πρόσβαση σε όλα ή κάποια από τα περιοδικά τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την δυνατότητα ασφαλούς σύνδεσης του χρήστη στο διαδίκτυο μέσω του δικτύου του ιδρύματος (Virtual Private Network – VPN), παρακαλούμε να απευθύνεστε στο Διαδικτυακό Κέντρο του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. http://noc.teipir.gr/vpn-service/ .

Μπορώ να έχω πρόσβαση στις υπόλοιπες ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων και ηλεκτρονικών περιοδικών από το σπίτι μου;

Για την πρόσβαση στις υπόλοιπες ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων (iMENTOR κ.λπ.) και ηλεκτρονικών περιοδικών απαιτείται ο χρήστης να επισκέπτεται τους χώρους της Βιβλιοθήκης, καθώς η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει στους χρήστες της κωδικούς πρόσβασης για απομακρυσμένη πρόσβαση από το σπίτι.

Μπορώ να προμηθευτώ από τη Βιβλιοθήκη κωδικούς πρόσβασης για να συνδέομαι στις ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων της Heal-Link;

Η Βιβλιοθήκη δεν παρέχει στους χρήστες της κωδικούς για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων από δίκτυα εκτός του ακαδημαϊκού δικτύου του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.

Μπορώ να φέρω τα παλιά φοιτητικά μου βιβλία στη Βιβλιοθήκη;

Η Βιβλιοθήκη δέχεται να παραλάβει χρησιμοποιημένα φοιτητικά συγγράμματα, εφόσον αυτά είναι σε καλή κατάσταση. Από αυτά εντάσσονται στη συλλογή αυτά που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης θεματολογικά, για την αντικατάσταση φθαρμένων αντιτύπων, κ.λπ., ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν προς διάθεση του κοινού.

Μπορώ να κάνω δωρεά βιβλίων και περιοδικών στη Βιβλιοθήκη;

Η Βιβλιοθήκη δέχεται να παραλάβει χρησιμοποιημένα βιβλία και περιοδικά (επιστημονικά, λογοτεχνικά, εγκυκλοπαίδειες, πλήρεις σειρές, κ.λπ.), εφόσον αυτά είναι σε καλή κατάσταση. Από αυτά εντάσσονται στη συλλογή αυτά που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης θεματολογικά, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν προς διάθεση του κοινού.

Η δημιουργία της Ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, έγινε στο πλαίσιο του Έργου "Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Προστιθέμενης Αξίας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Πειραιά", του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση".

Site Designed by Elidoc